Reënboog Agtergronde

 In de Reënboog Natie - The Rainbow Nation -  zijn er diverse culturen die samenleven. Alle met hun eigen achtergrond en geschiedenis. We zijn ter plekke gaan kijken, en hebben de boeiendste aspecten proberen samen de brengen: over diverse culturen met klemtoon op de  geschiedenis. 
Deze selfdrive Reënboog Agtergronde  combineert op een rustige wijze geschiedenis en safari, met bijna altijd 2 overnachtingen op dezelfde plaats.  Bewust zijn de afstanden beperkt gebleven tot het oosten en midden van Zuid-Afrika. De onafhankelijke landen Eswatini (voormalig Swaziland) en Lesotho komen eveneens uitgebreid aan bod.
    

We vermelden een uitgekiende selectie TODO's:   facultatieve begeleide activiteiten, die je bij ons Zuid-Afrika Reiscenter vooraf kan bijboeken. De meeste van deze TODO's  hebben we zelf met plezier eerst uitgeprobeerd. Deze TODO's zijn nooit inbegrepen in de prijs; uiteraard bezorgen we je met ons reisvoorstel vooraf de correcte prijs.

 

REËNBOOG AGTERGRONDE
   geschiedenis en safari

Inbegrepen maaltijden: O = ontbijt, L = lunch, D = diner

Dag 1 - nachtvlucht naar Johannesburg   D

In de late namiddag, nachtvlucht naar Johannesburg.

Dag 2 - Johannesburg - Cultural Village   O D

Aankomst in Johannesburg.  Een vertegenwoordiger van onze correspondent ter plaatse wacht je persoonlijk op.  Hij/zij overhandigt je een uitgebreide gepersonaliseerde travel manual, en geeft wat uitleg hierover. Oppikken van de huurauto Toyota Corolla (of gelijkwaardig) aan de luchthaven. Neem even de tijd om te wennen aan het links rijden op de parking, de versnellingen uit te proberen en off you go!   Wat verder naar het Cultural Village Lesedi. Je logeert er in nagebouwde hutten voorzien van alle comfort, en maakt kennis met diverse zwarte gebruiken tijdens de inbegrepen cultural experience. Overnachting Lesedi.

TODO  Fietstoer doorheen Soweto (namiddag) van ong. 2,5 uur onder leiding van een lokale gids. Intense onderdompeling in het leven binnenin een sloppenwijk. De gidsen zijn heel     inspirerend, en verhalen naast de uitgebreide historische betekenis ook dagelijkse anekdotes over het 'sloppenleven'. 

Dag 3 - Lesedi Cultural Village  O D
Je hebt tijd om de stad Pretoria te bezoeken: de Union Buildings met het mooie uitzicht op de skyline van Pretoria.  Het Voortrekkersmonument geeft de boeiende geschiedenis weer van de Boerentrek met hun ossenkarren. In het Krugerhouse  - de residentie van toenmalig president  Paul Kruger -  vind je nu een boeiend museum over het reilen en zeilen in de 'Boerenstaat Transvaal' tijdens het einde van de 19de eeuw. Wie van Victoriaanse stijl en kunst houdt kan terecht in het kleine museum Melrose House Pretoria; een tijdje hoofdkwartier van het Britse leger.
Overnachting Lesedi.

Dag 4 -  Wieg van de Mensheid O
Na het ontbijt rij je een uurtje westwaarts naar de Cradle of Humankind in de buurt van Sterkfontein. De Unesco heeft deze regio opgenomen in de Wereld-erfgoedlijst. Hier werden de restanten gevonden van Mrs Pless - die meer dan 2 miljoen jaren geleden in de grotten leefde. Rond Mrs Pless en de vele andere restanten is een groot, semi-ondergronds museum opgebouwd: het Maropeng Visitors Center. Je reist hier door de tijd, van het ontstaan van de aarde tot heden. Wellicht zal je daar, zoals wij, enkele uurtjes voor nodig hebben. 
Je slaapt in het vlakbij gelegen Glenburn Lodge & Spa.

Dag 5 - Kololo - Waterbergen O D
Terug oost/noordwaarts tot in de Waterbergen, een enorm malariavrij natuurgebied boven Pretoria. Incheck in de Kololo Game Lodge. In het eigen private game reserve vind je enkel het ongevaarlijk wild. Maar per overnachting is een gamedrive per open jeep met een ranger in het vlakbij gelegen Welgevonden Game Reserve inbegrepen. Daar leven de Big Five in hun natuurlijke omgeving, dus ideaal voor authentieke gamedrives in the bush. 
Overnachting Kololo.

Dag 6 - Kololo O D
Vrije dag in Kololo. Naast de inbegrepen gamedrive in Welgevonden kan je kiezen uit een reeks andere activiteiten, (niet inbegrepen). Je kan er op eigen houtje wandelen of mountainbiken  op het eigen domein - desgewenst met begeleiding.  De durvers kunnen kiezen voor een heuse stevige bushwalk van enkele uren in het Big Five Welgevonden Game Reserve, uiteraard onder begeleiding van een gewapende ranger.
Indien het weer wat meezit organiseren ze als avonddiner een toffe 'bushbraai': een barbecue middenin de natuur - ideaal om ook van de schitterende sterrenhemel met het Zuiderkruis te genieten. Overnachting Kololo.

 

Dag 7 - Hazyview   O D

Rit oostwaarts richting het wereldberoemde Krugerpark – één van de mooiste natuurparken in Zuid-Afrika, bijna zo groot als België - via de Long Tom Pas. Reken op een dagrit. Overnachting in het guesthouse Idle & Wild, , rustig gelegen even buiten Hazyview. Je logeert in een comfortabele rondavel in de subtropische tuin. Eigenares Crissie zal je hartelijk verwelkomen.

Dag 8 - Panorama Route   O D

Vrije dag om de Panorama Route te ontdekken: de indrukwekkende uitzichtpunten Three Rondavels en de merkwaardige rotsformaties van Bourke’s Potholes. Het gouddelversdorp Pelgrim’s Rest is redelijk toeristisch, maar best gezellig om te lunchen op een terras. En natuurlijk de Blyde River canyon: maar liefst de derde grootste canyon ter wereld! Overnachting Idle & Wild.

TODO   Een once-a-lifetime experience om in een kleine helicopter de Blyde River Cayon  en bijhorende watervallen in panoramisch vogelperspectief te exploreren. De vlucht duurt ongeveer 1 uur , maximum 4 passagiers.
 
TODO Je kan de Sabie-rivier een stukje bevaren  gedurende 1,5 uur, met vertrek in guesthouse Idle & Wild. Hoewel deze    roeiboot-activiteit de label 'rafting' heeft, kunnen ook kinderen vanaf 5 jaar mee, maw. een soft adventure belevenis  olv. een begeleidende gids. 

Dag 9- grens over naar Swaziland   O D

Na het ontbijt wenkt Swaziland. Nabij de hoofdstad Mbabane passeer je het koninklijk paleis. Mbabane zelf vormt het bezige hart van het land en blijft tegelijk heel Afrikaans van spirit. Nog wat verder ligt het gezellige Foresters Arms hotelletje tussen de dennenbossen. Eigenares Ruth heeft er haar stempel op gedrukt : originele home-cooking, een plezante bar en vriendelijk onthaal. Het diner is dan ook inbegrepen.

Dag 9 - Swaziland  O D
Vrije dag om uitgebreider kennis te maken met het fiere Swazi-volk. Ter plaatse kan je kiezen uit enkele boeiende activiteiten: een bezoek aan een dorpsschooltje in de buurt, een stevige wandeling in de dennenbossen, een tripje met een mountain bike.. Avonddiner en overnachting Foresters Arms.

Dag 10 - Battlefields   O L D

Ontbijt met huisgemaakte confituur en versgebakken brood in Foresters Arms hotel. Zuidwaarts op pad terug Zuid-Afrika binnen. Langs Vryheid en Dundee rij je de regio binnen van The Battlefields. Hier zijn een hele reeks veldslagen gevoerd.  Laat je niet verrassen: de laatste tientallen kilometers rij je over gravelwegen, wat een pak trager gaat dan asfaltwegen. Je overnacht in de 5* Fugitive's Drift Lodge, in the middle of nowhere  in een eigen kleiner nature reserve, in vol pension incl. lokale drankjes.

Dag 11 - Battlefields O L D
Vroeg ontbijt. Want omstr. 07.30h start reeds de eerste inbegrepen halve dag excursie naar Islandwana met een historische gids. Naast een bezoek aan het Islandwana-museum ga je ook op verkenning naar de eigenlijke slagvelden. De slag bij Islandwana, tussen Engelsen en Zulu's, staat in de geschiedenis beschreven als een van de zwaarste Engelse nederlagen. Wellicht omwille van de enorme krijgshaftigheid van de 'Zulu-warriors'.
Na de lunch in de lodge start de tweede inbegrepen tour: The Battle of Rorke's Drift. Ditmaal versloeg een kleine groep Engelsen de duizenden Zulu's. 
Het perspectief van gidsing is Engels; maar toch komt ook de Zulukant uitgebreid tot zijn recht, met ingetogen respect voor hun strijdvaardigheid en cultuur.
Overnachting Fugitive's Drift Lodge.


 

Dag 12 - Drakensbergen  O  L D

Westwaarts naar de majestueuze Drakensbergen. Incheck in het wat grotere Drakensbergen Cathedral Peak hotel, geselecteerd wegens zijn bijzondere ligging en uitzichten. Vanop het grote terras genieten van het wijdse panorama en de hele reeks kathedraal-pieken bij een koffietje of glaasje Zuid-Afrikaanse Pinotagewijn - zoiets vergeet je nooit meer. Overnachting Cathedral Peak hotel.

Dag 13 - Drakensbergen  O L D
Het is moeilijk kiezen uit de hele reeks mogelijke activiteiten, die je ter plaatse kan reserveren. Er zijn liefst 18 verschillende wandelingen uitgestippeld, van licht tot zwaar, begeleid of op eigen houtje. Je kan een fietstocht maken, met een quad gaan rijden, ja zelfs een kleine helicoptertrip beleven. Of een deugddoende massage ervaren in het eigen wellness-center.
Overnachting Cathedral Peak hotel.

 

Dag 14 - Lesotho   O D

Langs de pittoreske, kronkelende asfaltwegen rij je noordwaarts tot aan het mooie Golden Gate National Park. Ideaal voor een lunch-stop en een kleine wandeling in dit bijzondere natuurgebied. Je maakt verder de bocht tot boven Lesotho - dwars er door rijden vanaf de Drakensbergen gaat niet, het is veel te ruig en bergachtig.
Dan zuidwaarts de grens over met het onafhankelijke koninkrijkje Lesotho, dat helemaal omsloten wordt door Zuid-Afrika. Verder - op asfaltweg - tot aan de Malealea Lodge. Bij zonsondergang, nog vóór het diner, komt een lokaal zanggroepje lokale, ritmische nummertjes opvoeren.
Overnachting Malealea Lodge in een Basuto hut..

Dag 15 - Lesotho  O D
Het Basotho-volk van Lesotho is heel karaktervol met een eigen cultuur. Omdat het hele land boven de 1.000m hoog ligt, leven de Basotho's als een echt bergvolk. Je kan een bezoekje brengen een een lokaal dorpje en kijken hoe ze in hun primitieve hutten leven. Of je kan een wandeling maken met een gids. Wens je een bezoekje aan een lokale Sangoma? (traditionele medicijnman) Dat kan ter plaatse geregeld worden.  Je hebt ook een keuze uit enkele pony-trekkings: een lichte versie (op vlak terrein) van ong. 2 uur, of een meer avontuurlijke trip van 6 uur langsheen de bergflanken. Al deze activiteiten kan je ter plekke vastleggen, en ook betalen.
Overnachting Malealea Lodge.  

 

Dag 16 - Grote Karoo - Graaff Reinet   O

Lange dagrit terug Zuid-Afrika in,  zuidwaarts de hele Grote Karoo door.  Dit ruige, droge semi-woestijngebied strekt zich honderden kilometers uit in het binnenland. Graaff Reinet is een bijzonder Karoo-stadje aan de Sondagsrivier, omringd door het natuurpark Camdeboo. Tientallen historische gebouwen en musea geven een beeld van de levenswijze gedurende de laatste paar eeuwen. Iedereen praat er Afrikaans, het is dan ook een kennismaking met de Afrikaner-cultuur en de mooie, van het Nederlands afkomstige taal. Overnachting in het historische Drostdy hotel.

Dag 17 - Graaff Reinet  O
Je kan enkele Afrikaner-musea bezoeken. Of gewoon door de historische straten kuieren, een praatje maken in een lokaal winkeltje en zo het Afrikaans inoefenen. Baie lekker weertje! Zeker niet te missen is de adembenemende zonsondergang aan de Vallei der Verlatenheid.
Overnachting Drostdy hotel.

TODO  Stadswandeling met gids. Je kan aansluiten bij een groepje voor een historische stadswandeling (2 h). De voertaal is Engels; indien alle deelnemers Afrikaans/Nederlands kennen dan kan dit ook in het Afrikaans.

Dag 19 - Amakhala Safari Lodge   O L D

We zakken verder af naar de kustregio. Als afsluiter stellen we een van onze geliefde safarilodges voor: de Amakhala Safari Lodge, in de regio Port Elizabeth. Het vormt de perfecte afsluiter om in een behoorlijk luxueuze omgeving te genieten van de African Bush. De 12 units zijn tegen een helling geplaatst, en bieden elk volledige privacy. Ze beschikken over een zeer ruim privaat terras mét privaat plonsbad en ligzetels. In de late namiddag start de eerste inbegrepen gamedrive in open jeep met een ranger. Bij zonsondergang stop je in the middle of nowhere; drankjes bovenhalen, en nippend aan een glaasje wijn je onderdompelen in het rood-bruine kleurenpalet van de ondergaande zon over de Afrikaanse wildernis: om stil van te worden.
Overnachting Amakhala Safari Lodge.

Dag 20 Amakhala Safari Lodge O L D
Vroeg op, een kopje koffie of thee, en dan weer de jeep op voor een ochtendsafari. De wilde dieren zijn dan immers anders-actief. Bij terugkeer schuif je aan bij een uitgebreid ontbijt. Dan heb je enkele uurtjes tijd voor relax. Je kan in je privacy-bubbel blijven op je terras, dat uitkijkt over de omliggende natuur.  Of je kan ook naar de ruime lounge gaan met groot terras en behoorlijk zwembad.
In de late namiddag start de volgende gamedrive.
De Amakhala Safari Lodge heeft het heel strikte label 'Fair Trade' binnengehaald. Wat betekent dat de uitbating voldoet aan de strikte regels ivm. sociale verantwoordelijkheid én ecologie.  Vooral prettig is om na het diner rond het knetterend vuurtje nog wat na te praten met de andere gasten en de gidsen, bij een glaasje Amarula.
Overnachting Amakhala Safari Lodge.

Dag 21 Terugvlucht
Nog een laatste ochtendsafari gevolgd door het hartig ontbijt. Er rest nog wat vrije tijd voor relax. In de namiddag rij je naar de luchthaven van Port Elizabeth voor de vlucht naar Johannesburg. 
Nachtvlucht uit Johannesburg naar Europa (vluchten niet inbegrepen)

Dag 22 Thuis
Doorvlucht naar Brussel/Amsterdam, aankomst tegen de middag

  • Facebook

TEL: +323 411 25 07

Diamantstraat 8 bus 275 2200 Herentals