Puur DeLuxe

Paspoort

Met de Belgische of Nederlandse nationaliteit dien je in het bezit te zijn van een internationaal paspoort (bordeaux boekje), geldig nog minstens 6 maanden na datum van terugkeer. Het is noodzakelijk dat je minstens twee blanco pagina's hebt in je paspoort! Een visum is momenteel niet vereist voor Zuid-Afrika. Indien u een andere nationaliteit heeft: gelieve uw ambassade te raadplegen. Zuid-Afrika Reiscenter gaat ervan uit dat u de Belgische of Nederlandse nationaliteit heeft, tenzij u het tegendeel expliciet, en op eigen initiatief, meedeelt. Reizigers waarvoor nog wel een visumplicht geldt kunnen een gratis visum aanvragen bij de Zuid-Afrikaanse ambassades en consulaten.

 

Vaccinaties

Vaccinaties zijn niet verplicht. Het is wel aan te raden u te vaccineren tegen hepatitis A en B en Tetanus. Raadpleeg voor alle zekerheid je huisdokter of het Tropisch Instituut. Aids is erg verspreid, dus opletten voor HIV-besmetting.
 

Malaria
Anti-malaria tabletten zijn enkel nodig indien je het oosten van Zuid-Afrika bereisd (Krugerpark/Swaziland/St. Lucia). Voor het zuiden en westen, dus voor deze reisroute van Puur Deluxe hoeft dat niet.

Bagage

Bij de meeste luchtvaartmaatschappijen kan je 20 kg bagage per persoon meenemen, die je afgeeft bij het inchecken. Daarnaast nog handbagage van maximum 6 kg dat je mee in het vliegtuig neemt, tijdelijk kan het zijn dat ook die handbagage bij incheck dient afgegeven te worden.

Betalingen

Betalen gebeurt in de plaatselijke munt: Rand in Zuid-Afrika en Lilangeni in Swaziland. In de praktijk kan je ook met Zuid-Afrikaanse Rand betalen in Swaziland, maar het wisselgeld is wel steeds Lilangeni. Je hoeft dus geen Lilangeni aan te kopen op voorhand. Je kan op de meeste plaatsen met VISA of MASTERCARD betalen. De meeste accommodaties accepteren ook credit cards. Sinds 2011 kan je geen geld meer pinnen (bankcontact bv.) met je gewone bankkaart met het MAESTRO-embleem in landen buiten de Europese Unie. Sommige banken kunnen je wel tijdelijk permissie geven om in Zuid-Afrika geld af te halen. Regel dit vooraf met je eigen bank in België. Geld omwisselen kan op de luchthavens, en in de meeste banken in Zuid-Afrika rechtstreeks met EURO (geen grote biljetten van 200 EURO!). Het is meestal voordeliger ter plaatse dan vooraf in België of Nederland.

 

Telefoon

Jouw GSM springt automatisch op het lokale netwerk. Let wel op: indien je je eigen GSM meeneemt en iemand uit België/Nederland belt je op, betaal je zelf de verbinding van Europa naar Zuid-Afrika!

 

Drinkwater

Het leidingwater in Zuid-Afrika is goed gezuiverd, er bestaat dus weinig kans op besmetting. Het gebruik van leidingwater om tanden te poetsen enzovoort is geen probleem. We raden echter niet aan om leidingwater te drinken.

 

Veiligheid

Het is aan te raden na donker niet in steden en dorpen te gaan wandelen. Vermijd townships, tenzij met een officiële gids. Draag geen opzichtige sieraden en juwelen. Zorg dat je voor donker op de plaats van bestemming bent.