Scrabbelen op de Rovos trein

Bijgewerkt op: 29 mrt. 2021


Rohan Vos staat symbool voor gedreven ondernemerschap in Zuid-Afrika. Van kindsbeen af was hij gefascineerd door treinen. Eens volwassen startte hij met zijn eigen privé-treinbedrijf Rovos Rail. Hij speurde het Afrikaanse continent af naar oude Victoriaanse treinwagons en heuse stoomlocomotieven. De oude charme wist hij perfect te bewaren, zoals de met hout beklede wanden. Wel voegde hij het nodige comfort toe: suites met echte bedden, private douche/wc cabines per compartiment, luxe-restaurant, bar en lounge.

Zijn perfecte feeling voor het authentieke vind je terug in de laatste wagon: die is achteraan helemaal open, een treinterras als het ware. Je geniet er tijdens de treintrip van een wijntje of biertje, terwijl het Afrikaanse landschap aan je voorbijglijdt. Héééérlijk! Ik heb Rohan meermaals zelf ontmoet: een vriendelijke en innemende persoonlijkheid, een echte bezieler van zijn succesvolle onderneming. Rovos Rail biedt enkele boeiende trajecten aan in Zuidelijk Afrika. De voornaamste en meest frequente reisroute is een driedagen/tweenachten van Kaapstad dwars door Zuid-Afrika naar Johannesburg (of omgekeerd). Daarnaast rijdt deze trein ook van Pretoria naar Victoria Falls, Pretoria naar Windhoek-Namibië, en zelfs van Pretoria naar Dar Es Salaam. Zelf had ik het genoegen om de Kaapstad-Pretoria samen met mijn echtgenote te beleven.

Tijd om te dineren! In het prachtige treinrestaurant wacht een tafeltje met tafelzilver en kristallen wijnglazen. De trein kruipt langzaam omhoog tegen een berghelling, met af en toe een flash van de ondergaande zon. De inbegrepen drankjes bestel je niet zomaar: je geniet van een doorlopende wijnproeverij. De sommelier van dienst passeert met zijn overvloedige drankkar regelmatig langs ons tafeltje. Bij het voorgerecht mag ik een glas Vonkelwijn - Groot Geluk - degusteren. Bij de scampis gaat onze voorkeur naar een jonge witte droge Chardonnay van Zorgvliet. De kleine, maar oh zo sappige steak à point wordt overgoten met de stevige rode Pinotage van Kanonkop. Het koffietje nemen we in de bar annex zetellounge. Een andere gast - blijkbaar Zuid-Afrikaan - vraagt of ik met hem wil scrabbelen. Je weet wel, met aparte lettertjes voortbouwen met woorden. OK, goed, in welke taal? Ja, zowel in het Nederlands als het Afrikaans... LEEU? SEEKOEI? BLOM? BRAAI? Allemaal goed! Dan komt er een chique Oxford-English man bijzitten. Can I join? Euh, OK, tevens met Engelse woorden. Een dame zit in haar salon-zetel aandachtig toe te kijken. Wil je ook mee doen? Jawel, maar ik ben van Chili, is Spaans ook goed? Vino Tinto ken ik, maar dat is het zowat. En zo beleven we in deze kleurrijke Rainbow Nation ook een écht Regenboog-taalgevoel. Mooi toch?

103 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven