Namibië 24 Karaat

Etosha NP

Fish River

Kalahari

Windhoek

Sossusvlei

Swakopmund

Wie Namibië écht diepgravend wil beleven kiest voor deze schattenkamer van 24 karaat. Toegegeven, zeker niet de goedkoopste promo-formule; maar de variatie aan invalshoeken en lokale inbegrepen begeleide pareltjes maken van deze selfdrive een unicum. Want zeg nu zelf: toch liever van deze wereldreis een once-a-lifetime experience maken en wat meer besteden nu je daar toch bent? 
Vanuit tal van perspectieven ontdek je Namibië. Vanop het land tijdens de selfdrive, vanuit de lucht in luchtballon en vliegtuigje, op het water in een catamaran. De verrassend mooie natuur staat centraal: enorme woestijngebieden, gigantische duinen, het rijke wildleven in de oceaan en op het land. Maar ook de volkskundige invalshoek krijgt veel aandacht: hoe overleven de Bosjesmannen in de Kalahari? Hoe vaak verhuizen de Himba-nomaden in het noorden? Wat gebeurt er in de (kleine) townships? Wat is de Engelse en Duitse invloed op de blanke Namibiërs?  De karaten stapelen zich op, met nog één uitschieter:  het Sperrgebiet. de regio van de diamantwinning in vroegere tijden. De connectie met Vlaanderen was intens: De Beers organiseerde de diamantwinning in Namibië, de ruwe diamanten gingen naar Antwerpen; in de Antwerpse Kempen waren er duizenden 'slijpers'. Van karaten gesproken !

Heel de filosofie van deze reis is: zo volledig mogelijk Namibië verkennen, maar zonder jachtig en overladen programma. Zodat je meestal nog enkele uurtjes rustig de tijd hebt om van de omgeving te genieten, een wandelingetje te maken of even te relaxen aan een zwembad met een Windhoek Lager of een wijntje...

Reisprogramma dag per dag

Inbegrepen maaltijden: O = ontbijt, L = lunch, D = diner

Dag 1 – vliegen   D

Nachtvlucht naar Windhoek.

Dag 2 -  Windhoek   O

Aankomst ’s morgens in de luchthaven van Windhoek.  Een travel consultant wacht je op de luchthaven op en overhandigt je een gepersonaliseerde Travel Planner: een dag per dag beschrijving van bezienswaardigheden en praktische tips. Oppikken van de huurauto Ford Ranger 4x4 of gelijkwaardig. Vermits Namibië meestal gravelwegen heeft, dus niet geasfalteerd, is  een wagen met vierwiel-aandrijving geen overbodige luxe.  Rit naar Windhoek, incheck in  het rustig gelegen Olive Grove guesthouse.  Tijd om wat te relaxen na een lange nachtvlucht. Je kan ook in het stadscentrum  een ontspannende wandeling maken, gevolgd door een etentje in één van de vele typische restaurantjes.

Dag 3 - Windhoek O
Om Windhoek-stad uitgebreid te ontdekken sluit je aan bij een groepje op citytrip onder leiding van een lokale gids. Tevens bezoek je met hetzelfde groepje (of een apart vertrek, afhankelijk van het seizoen) de kleine township Katutura even buiten de hoofdstad. Letterlijk betekent Katutura: de plaats waar je niet wil wonen... Tegenwoordig is het een bruisende, wel wat armoedige mix van Ovambo, Damara, Herero en diverse andere culturen. 

Dag 4 - Kalahari   O - D

Rit naar de rode Kalahari woestijn aan de grens met Botswana. In de late namiddag rij je met een gids in een open 4x4 jeep op zoek naar springbokken, oryxen, zebra’s en struisvogels . Als de zon ondergaat stop je in the middle of nowhere en kan je genieten van een aperitiefje op de rode duinen, de zogenaamde 'Sundowner'. Overnachting  op het domein van Intu Afrika, in een comfortabele kamergrote tent met echte bedden: het Suricate Tented Camp.
 

Dag 4 - Bosjesmannen   O D

Vroeg uit de veren voor een leuke wandeling met de Bosjesmannen. Ze vertellen vol passie over de natuur en hoe je kan overleven in een woestijn. Ongelooflijk hoe dit unieke volk de dieren en de natuur kan lezen. Vrije namiddag voor relax. Indien je wenst kan je nog een tweede sunset-jeepdrive met sundowner beleven (optioneel, niet inbegrepen). Overnachting Suricate Tented Camp. 

Dag 5 & 6 - Fish River Canyon   O D

Zuidwaarts langs Keetmanshoop naar de befaamde Fish River Canyon, de tweede grootste ter wereld. Het laatste gedeelte rij je op gravelroads. Op de oostelijke oever ligt de Canyon Lodge; de vrijstaande slaap-units zijn mooi ingeplant in de ruige rotsformaties.  Overnachting Canyon Lodge.
De volgende dag heb je de keuze: ofwel ga je met een groepje en gids mee voor de inbegrepen stevige ochtendwandeling van ong. 3 uur langsheen de canyon. Ofwel kies je voor de begeleide jeepexcursie die je langs diverse uitzichtpunten brengt. Overnachting Canyon Lodge.

Dag 7 - Lüderitz  O

Westwaarts naar de kust van de Atlantische Oceaan. Leuk  is om een kijkje te nemen in Kolmanskop: het is een 'verzand dorpje': de woestijn heeft hier terug bezit genomen van de huizen en kamers: surrealistische beelden!.
Overnachting in Alte Villa Gästehaus in Lüderitz.

Dag 8 - Lüderitz - Sperrgebiet O
Vandaag staat het Sperrgebiet op het programma. Deze gigantische regio van meer dan 26.000 km² is in principe voor bezoekers verboden. Alleen met een gids, in minibus, plus een speciale vergunning mag je hier binnen. In het Sperrgebiet werden gedurende tientallen jaren diamanten gesprokkeld. Nu is die diamantwinning verplaatst naar zee.  Je treft er verlaten fabriekjes en woonhuizen, en ziet overal nog de sporen van intense, manuele diamantzoekers. Via de desolate vlaktes, afgewisseld met rotsformaties, rij je tot aan de kust en de spectaculaire Bogenfels rotsformatie. Overnachting Alte Villa Gästehaus.
 

Dag 9 - Sossusvlei duinen   O D

Zorg voor een volle benzinetank. Want je dient behoorlijk lang noordwaarts te rijden, meestal langs verlaten gravelwegen. In de loop van de namiddag bereik je de ingang van het Namib Naukluft National Park, waarin de Sossusvlei ligt. Juist buiten de gate ga je overnachten in de Sossusvlei Lodge, aan de rand van de woestijn gebouwd. Op het grote terras geniet je van het avonddiner buiten, en je kijkt uit over de woestijn.

Dag 10 - Sossusvlei duinen   O D

Heel vroeg op, het is nog pikkedonker... want je gaat straks de lucht in. Vanuit de lodge brengt een minibusje je naar de vertrekplaats van de luchtballon. Spannend om toe te zien hoe de vlammen de heel grote luchtballon met warme lucht vullen, zodat die langzaam rechtop komt. Dan samen met de geroutineerde ballonvaarder de mand in; vuurtje nog wat aanwakkeren, en hop, langzaam de lucht in. Hoeft het gezegd dat je koude rillingen van emotie krijgt: de zon komt langzaam op over de duinenreeksen, zover het oog reikt. De meest spectaculaire uitzichten ontplooien zich beneden: de wereld zoals in de oertijd. Na de landing krijg je, in de woestenij op de plaats van landing, een Vonkelwijn-ontbijt geserveerd.
Overnachting Sossusvlei Lodge.

Dag 11 - Sossusvlei duinen O D
Nogmaals vroeg uit de veren, kopje koffie of thee, en vertrek met een groepje om de Sossusvlei 'van beneden' ditmaal te verkennen, met de nodige vakkundige uitleg van de begeleidende gids.  Je krijgt onderweg de gelegenheid om zelf op de duinen te klimmen - een paar honderd meter hoog!. Ook geniet je onderweg van een picknick-ontbijt dat de gids serveert. Dan verder naar de eigenlijke Sossusvlei - de vallei van de Sossus-rivier; die staat bijna altijd droog, Maar elke paar jaar stroomt het regenwater naar het meertje in de Sosusvlei. Niet ver weg ligt ook Death Vlei; je kan er verweerde en  verharde bomen bewonderen van enkele honderden jaren oud. Bij terugkeer ga je nog afdalen in de Sesriem-canyon: zeven riemen diep.
In de namiddag heb je tijd voor relax.
Overnachting Sossusvlei Lodge.

Dag 12 - Swakopmund   O

Dagrit dwars door de Naukluft woestijn naar Swakopmund aan de kust. Onderweg begroeten springbokken en struisvogels je langsheen het zanderige traject. Het gezellige stadje Swakopmund biedt een verademing na de woestijn en het zand. Het is een plezierig, Duits-aandoend stadje met kleine marktjes, restaurants en winkeltjes. Overnachting 'op stelten' even buiten het stadje in de natuur: The Stiltz Lodge.


Dag 13 - Swakopmund op zee O

 AtTijidg opstaan om naar Walvisbaai te rijden. Daar vertrekt de Dolphin Catamaran Cruise: een boottocht in de baai van de Atlantische Oceaan op zoek naar dolfijnen, seals (een soort zeehond) en pelikanen. Soms springt er zelfs een zehond bij op het vaartuig!  Je geniet van de uitzichten vanop zee op de glooiende duinenreeksen. Op het einde serveert de bemanning nog lekkere verse seafood -hapjes besprenkeld met Vonkelwijn. Overnachting The Stiltz Lodge.

 

Dag 14 - Swakopmund in de lucht O
Op naar de sky!  In een klein Cessna-vliegtuigje met slechts enkele passagiers ga je nabij Swakopmund de lucht in. Je vliegt langs de kust noordwaarts over Cape Cross met zijn gigantische seal-kolonie. Dan nog verder over de Skeleton kust. Deze heeft zijn naam niet gestolen: het quasi ontoegankelijk gebied herbergt nog tientallen scheepswrakken die op de stranden zichtbaar zijn.  In de namiddag kan je indien gewenst nog een of meerder activiteiten beleven: zo is een bezoekje aan de Welwitschia Trail zeer de moeite waard met planten die tot 1500 jaar oud kunnen worden. Of je kan gaan sandboarden of paardrijden.
Overnachting The Stiltz Lodge.
 

Dag 15 - Damaraland   O - D

Rit langs de kust naar Hentiesbaai, dan het verlaten binnenland van Damaraland in naar Twyfelfontein.  De omegeving van Twyfelfontein telt heel wat authentieke rotsschilderingen, de moeite om te gaan bekijken. En verken het natuurschoon zoals Burnt Mountain, de merkwaardige rotsformaties van de Organ Pipes, het Versteende Woud met miljoenenjaar oude boomfossielen. Overnachting in de  Twyfelfontein lodge, een mooie lodge half in de rotsen gebouwd. Avondmaaltijd inbegrepen.

Dag 16 - Opuwo   O D

Vrij lange dagrit verder noordwaarts tot Opuwo.  In deze regui leven de Himba’s. Overnachting in de Opuwo Country Lodge

Dag 17 -  Himba's O D
Na het ontbijt neemt een gespecialiseerde gids je met een groepje mee, op zoek naar de Himba's. Deze nomaden leven nog zoals vroeger in hun kleine nederzettingen van tijdelijke hutjes. De vrouwen hebben een speciale bruinachtige glans-kleur: ze wrijven zich in met een soort klei om zich tegen de zon te beschermen. In de namiddag heb je nog wat vrije tijd om zelf de nabije buurt te verkennen of even uit te blazen.
Overnachting Opuwo Country Lodge.

Dag 18 & 19- Etosha natuurpark   O D

Rit naar het Etosha natuurpark, uniek op aarde. De kalkachtige ondergrond, de vaak verschroeiende hitte gecombineerd met de aanwezigheid van de pans met water geven het landschap dat wat sprookjesachtige, bijna surrealistische cachet. En daarin figureert dan het grote wild bij de waterplassen, samentroepend en wriemelend door elkaar.  4 van de 5 Big Five leven er, alleen de buffel ontbreekt. Je overnacht in de Vreugde guestfarm even buiten de westelijke gate van het park. De familie Brand ontvangt je hartelijk. Danie is een officieel erkende gids. Hij neemt je mee in zijn open jeep voor de inbegrepen volledige dagtrip doorheen het Etosha National Park.

Dag 20 - Etosha Oost - O D
Je trekt nu zelf met je eigen wagen van West naar Oost doorheen Etosha. Onderweg kan je af en toe halt houden bij de waterholes, om het grote wild dat er verzamelt te observeren. Een ideale lunchstop is het middenin gelegen restcamp Halali. Daarna verder naar het oostelijke  restcamp Namutoni - een gerenoveerd Duits fort van weleer. Even buiten Etosha wacht de mooie Mushara Lodge voor overnachting. Indien gewenst kan je nog een gamedrive beleven (niet inbegrepen).

Dag 21 - Erindi Private Game Reserve  O D
Zuidwaarts naar het Erindi Private Game Reserve. Incheck in de Old Traders Lodge, middenin het natuurgebied. Vooral het heel ruime terras spreekt aan: vanuit je luie zetel kan je de omgevende bush gadeslaan. In de late namiddag stap je in de open jeep voor een laatste gamedrive in de wildernis.
Laatste overnachting, ditmaal in de 4* behoorlijk luxueuze  Old Traders Lodge met zijn excellent restaurant - een fijne afsluiter van een bewogen reis.

Dag 22 - Windhoek & vlucht O
Nog een vrije voormiddag in Erindi. Dan terug naar Windhoek luchthaven. Inleveren huurwagen en nachtvlucht naar Europa.

Dag 23 Thuis

Doorvlucht naar Brussel en aankomst thuis.

  • Facebook

TEL: +323 411 25 07

Diamantstraat 8 bus 275 2200 Herentals