Geniet die reënboog

Een schitterende naam toch voor Zuid-Afrika: The Rainbow Nation. Diverse culturen die samenleven, een enorm spectrum van unieke natuurgebieden, het Afrikaanse wildleven en de kleurrijke flora. Het land van melk en honing.
Deze selfdrive Geniet Die Reënboog  biedt een ruim overzicht : Oost en West, cultuur en dierenwereld, natuur en een vleugje geschiedenis... Met een aantal kleinschalige guesthouses, hotelletjes en lodges; waar je geen nummer bent, maar fijn contact maakt met gastvrouw en -heer. 
Ook geen stressy rush: een binnenlandse vlucht om de afstand redelijk te houden, regelmatig 2 overnachtingen op zorgvuldig bepaalde plekjes voor wat aangename  relax-tijd. 
    

We vermelden ook een uitgekiende selectie TODO's:   facultatieve begeleide activiteiten, die je bij ons Zuid-Afrika Reiscenter vooraf kan bijboeken. De meeste van deze TODO's  hebben we zelf met plezier eerst uitgeprobeerd. Deze TODO's zijn  nooit inbegrepen in de prijs; uiteraard bezorgen we je met ons reisvoorstel vooraf de correcte prijs.

 

ZUID-AFRIKA

Johannesburg

Krugerpark

Swaziland

St. Lucia

Durban

Oudtshoorn

Kaapstad

Port Elizabeth

GENIET DIE REËNBOOG

Reisprogramma dag per dag

Inbegrepen maaltijden: O = ontbijt, L = lunch, D = diner

Dag 1 - nachtvlucht naar Johannesburg   D

In de late namiddag, nachtvlucht naar Johannesburg.

Dag 2 - Pretoria   O

Aankomst in Johannesburg.  Een vertegenwoordiger van onze correspondent ter plaatse wacht je persoonlijk op.  Hij/zij overhandigt je een uitgebreide gepersonaliseerde travel manual, en geeft wat uitleg hierover. Oppikken van de huurauto Toyota Corolla (of gelijkwaardig) aan de luchthaven. Neem even de tijd om te wennen aan het links rijden op de parking, de versnellingen uit te proberen en off you go! Je hebt tijd om de stad Pretoria te bezoeken: de Union Buildings met het mooie uitzicht op de skyline van Pretoria.  Het Voortrekkersmonument geeft de boeiend geschiedenis weer van de Boerentrek met hun ossenkarren.  Overnachting in het gezellige Touraco guesthouse in Pretoria.

TODO  Fietstoer doorheen Soweto (namiddag) van ong. 2,5 uur onder leiding van een lokale gids. Intense onderdompeling in het leven binnenin een sloppenwijk. De gidsen zijn heel     inspirerend, en verhalen naast de uitgebreide historische betekenis ook dagelijkse anekdotes over het 'sloppenleven'. 

Dag 3 - Hazyview   O

Rit oostwaarts richting het wereldberoemde Krugerpark – één van de mooiste natuurparken in Zuid-Afrika, bijna zo groot als België - via de Long Tom Pas. Reken op een dagrit. Overnachting in het kleinschalige guesthouse Idle & Wild, rustig gelegen even buiten Hazyview. Je logeert in een comfortabele rondavel met rieten dak in de subtropische tuin met zwembad. De joviale, Afrikaanssprekende gastvrouw Christie geeft je graag meer tips om de regio te exploreren.

Dag 4 - Panorama Route   O

’s Morgens ontbijt je samen met de andere reizigers aan een houten tafel op het terras. Vrije dag om de Panorama Route te ontdekken: de indrukwekkende uitzichtpunten Three Rondavels en de merkwaardige rotsformaties van Bourke’s Potholes. Het gouddelversdorp Pelgrim’s Rest is redelijk toeristisch, maar best gezellig om te lunchen op een terras. En natuurlijk de Blyde River canyon: maar liefst de derde grootste canyon ter wereld! Overnachting Idle & Wild guesthouse.

TODO   Een once-a-lifetime experience om in een kleine helicopter de Blyde River Cayon  en bijhorende watervallen in panoramisch vogelperspectief te exploreren. De vlucht duurt ongeveer 1 uur, maximum 4 passagiers.
 
TODO Je kan de Sabie-rivier een stukje bevaren  gedurende 1,5 uur, met vertrek in Idle & Wild zelf - hun domein grenst immers aan het water van de Sabie rivier. Hoewel deze    roeiboot- activiteit de label 'rafting' heeft, kunnen ook kinderen vanaf 5 jaar mee, maw. een soft adventure belevenis  olv. een begeleidende gids. 

Dag 5 - Kruger National Park

Langs de Krugergate rij je zelf het befaamde Krugerpark in. Bij de gate dien je de conservation fee te betalen; tof is om daar het boekje te kopen, waarin alle 'Krugerdieren' mét foto en naam staan vermeld. Onderweg kan je dan aanvinken welk wild je observeert. Besef wel dat alle dieren, groot en klein, absolute voorrang genieten. In het grote restcamp Skukuza - zowat de 'hoofdstad' van het Krugerpark - kan je even halt houden voor een beperkte lunch. Om daarna de meer afgelegen route te nemen richting grens met Mozambique. Incheck in het kleine restcamp Crocodile Bridge, gelegen aan de Sabie Rivier (indien beschikbaar, anders een alternatief restcamp). Je slaapt in een volwaardige unit, met private douche/wc. Maaltijden zijn ter plaatse beschikbaar (niet inbegrepen).

TODO Begeleide safaririt in een half-open voertuig olv. een park-ranger: ofwel in de late namiddag, ofwel de volgende ochtend heel vroeg. Boeiend om wat duiding te krijgen over het wildleven.

TODO Begeleide wandeling olv. een gewapende ranger in het Krugerpark; is uiteraard wel vrij avontuurlijk...

Dag 6 - privé natuurreservaat   O L D

Wakker worden in Afrika : kwetterende vogels, een kopje koffie, de zonsopgang, de natuur die langzaam ontwaakt. Verder op safari met de auto in het Krugerpark. Om 15h wacht de game ranger je op aan het Nkomazi private natuurpark nabij Barberton. Hij brengt je naar de lodge aan de oever van een riviertje. Je logeert in een kamergrote luxetent op een houten platform, volledig in Livingstone-stijl. In de late namiddag op ontdekking naar de wilde dieren in een kleine 4x4 jeep.  Bij zonsondergang geniet je van het sundowner-ritueel: in the middle of nowhere haalt de ranger de drankjes boven; de zon gaat vrij snel onder en biedt een prachtig kleurenpalet van rood en bruin.  Het avonddiner  is een ware happening: buiten in de boma zit je aan tafeltjes rond een vuurtje, omringd door de Afrikaanse bush. Vaak brengen de rangers dan sterke verhalen... Overnachting Nkomazi lodge.

Dag 7 - grens over naar Swaziland   O D

Vroeg opstaan voor een spannende ochtend game drive op zoek naar de Big Five : de leeuw, luipaard, buffel, olifant en neushoorn en die staan zo ongeveer op iederen zijn wishlist. Maar ook de kleine diertjes zijn de moeite waard : de grappige mestkevers, sprinkhanen, libellen, …. Na het ontbijt, wenkt Swaziland. Nabij de hoofdstad Mbabane passeer je het koninklijke paleis. Mbabane zelf vormt het bezige hart van het land en blijft tegelijk heel Afrikaans van spirit. Nog wat verder ligt het gezellige Foresters Arms hotelletje tussen de dennenbossen. Eigenares Ruth heeft er haar stempel op gedrukt : originele home-cooking, een plezante bar en vriendelijk onthaal. Het diner is dan ook inbegrepen.

Dag 8 - Swaziland  O D
Na enkele bezige dagen kan je wat relaxer aan doen. Vrije dag om uitgebreider kennis te maken met het fiere Swazi-volk. Ter plaatse kan je kiezen uit enkele boeiende activiteiten: een bezoek aan een dorpsschooltje in de buurt, een stevige wandeling in de dennenbossen, een tripje met een mountain bike.. Avonddiner en overnachting Foresters Arms.

Dag 9 - St. Lucia   O

Ontbijt met huisgemaakte confituur en versgebakken brood in Foresters Arms hotel. Zuidwaarts op pad terug Zuid-Afrika binnen. Een stop bij een lokale markt is niet te versmaden. Overnachting in de St Lucia Eco Lodge het dorpje St Lucia.

Dag 10 - vrije dag in St. Lucia   O

Het dorpje St Lucia ligt geprangd tussen het gigantische St Luicia-meer en de Indische Oceaan. Er zijn enkele fijne restaurants met grote terrassen met dagverse vis. In de lodge zelf kan je bepaalde activiteiten reserveren.
Wens je de boeiendste vooraf vast te leggen: kijk dan bij onderstaande Todo's. Overnachting St Lucia Eco Lodge.

TODO  Boatcruise Hippo & Croc: deze boottocht (max. ong. 30 deelnemers) brengt je op het St Lucia meer dichtbij de nijlpaarden en krokodillen, die er in het wild leven. De kapitein is tevens de gids. Best is het voormiddagvertrek te boeken.

TODO  Gamedrive Isimangaliso namiddag: dit minder bekend natuurgebied strekt zich noordwaarts uit, tussen meer en oceaan. In een open jeep met ranger  laveer je in de wildernis tussen beide wateren, heel speciaal. De westelijke zonsondergang aanschouw je dan over het meer.

TODO Gamedrive Hluhluwe-Umfolozi game reserve in open jeep. Dit gigantische provinciaal park is vooral bekend voor zijn neushoorns. Maar alle big five zijn uitvoerig aanwezig. Je rijdt er doorheen een heuvelachtig landschap.

Dag 11 - Umhloti   O

Rit verder zuidwaarts langs de kust van de Indische Oceaan richting Durban. Even voor deze grootstad ligt het residentieel dorpje Umhloti.  Hier hebben we een van onze favoriete guesthouses ontdekt: Fairlight Beach House : modern, licht en luchtig, pal aan de oceaan gelegen. Ideaal om even aan zee te relaxen, een strandwandelingetje.... Overnachting Fairlight Beach House.

Dag 12 - Umhloti  & Durban O
Vrijde dag in de regio van Durban. De Golden Mile daar aan de wijdse stranden langsheen de oceaan herbergt heel wat restaurants. In de stad zelf vind je tal van Indische restaurantjes en marktjes. Zeker het bezoeken waard is Ushaka Marine World, waar je kan wandelen tussen de witte haaien... Overnachting Fairlight Beach House Umhloti.

TODO  begeleide excursie naar een lokaal Zulu-dorpje in het binnenland olv. een chauffeur/gids. Het is een onderdompeling in het échte Zululeven van vandaag.

TODO  vermits de Durban regio een Indische stempel draagt - Mahatma Ghandi heeft er jaren gewoond - is het leuk om een keertje Indisch te gaan eten bij mensen thuis.

 

Dag 13 - binnenlandse vlucht naar Port Elizabeth   O

Rit naar de luchthaven van Durban. Binnenlandse vlucht naar Port Elizabeth (vlucht niet inbegrepen) waar je nieuwe wagen klaarstaat. Overnachting  Tsitsikamma Village Inn nabij het Tsitsikamma natuurpark.

Dag 14 - Tsitsikamma Natuurpark   O

Een uitgebreid bezoek aan het Tsitsikamma natuurpark mag je niet missen. Dit natuurpark is één van de mooiste natuurparken van zuidelijk Afrika. De oceaan beukt op de rotsformaties, je kan er op de aangelegde wandelpaden wandelen langs de kust tot aan de monding van de Stormsrivier. Zoek je wat meer avontuur? Je kan mountainbikes huren, treetop walking, kayakken op de Stormsrivier en watertubing. Overnachting Tsitsikamma Village Inn.

TODO  voeg je bij een klein groepje wandelaars met gids: om zo langsheen de kustlijn op de aangelegde wandelpaden te genieten van de natuur; en tegelijk heel wat uitleg krijgen over dit unieke natuurgebied.

TODO  huur een kajak om een stukje van de Storms Rivier te bevaren.

TODO   Canopy tour 3h: je glijdt in een open stoeltje langs kabels ong. 20 tot 30m boven het oerbos van Tsitsikamma, van platform naar platform. Een unieke belevenis!

Dag 15 - Knysna en Oudtshoorn   O 

Op ontdekking in Knysna, het hartje van de Tuinroute. Je kan een boottochtje maken op de lagune, in de kleine jachthaven is het heerlijk kuieren, en lunchen op één van de terrassen aan de waterkant.  Knysna is het centrum van de oesterteelt; heerlijk met een glaasje Vonkelwijn! In de late namiddag kan je verder langs George de Outeniqua bergen over, dan afdalen naar Oudtshoorn in de kleine Karoo. Van ver zie je reeds de enorme struisvogelboerderijen die je kan bezoeken. In het gehucht Die Rust ligt het merkwaardige guesthouse Die Gat. De 5de generatie van de familie Schoeman heeft van de voormalige schapenboerderij een b&b gemaakt. De Afrikaanssprekende eigenaars Susan en Anton zullen je gastvrij ontvangen.  Overnachting Die Gat.

Dag 16 - Oudtshoorn O
Vrije dag in de regio Oudtshoorn. Dit is voëlstruis-land (struisvogel): dus een bezoekje aan een struisvogelfarm is mooi meegenomen. Je kan ook de spectaculaire Swartberg Pass verkennen. Overnachting Die Gat.

TODO  Meerkat-excursie: een gids neemt je mee om deze grappige diertjes te gaan bekijken: de stokstaartjes. Om uit te kijken naar mogelijke aanvallen gaan ze steeds rechtop staan.

TODO  Bezoek de bekende Cango-grotten even buiten Oudtshoorn.


 

Dag 17 - Gordons Bay   O

Na het ontbijt, dagrit naar Gordons Bay via de mooie binnenlandse route R62. Het droge Karoogebied maakt plaats voor glooiende heuvels met wijngaarden. Een stop bij de “padstalle” onderweg is een ervaring op zich: kleine lokale winkeltjes langs de weg met sinaasappels, druiven en biltong. Reken op zo’n 7 uur rijden. Overnachting in Colourful Manor in Gordon’s Bay, landelijk gelegen met prachtige uitzichten over de zee.  Aan de kleine jachthaven zijn er plezante terras-restaurantjes, waar vooral lokale bewoners (aan lokale prijzen) komen tafelen

Dag 18 - Stellenbosch - Gordon's Bay O

Vrije dag, die je kan gebruiken om langs Somerset West naar Stellenbosch de rijden: hartje wijnstreek.  Je kan op eigen houtje een van de vele wine-estates bezoeken om wijn te proeven. En/of een wandeling maken doorheen het historische stadscentrum van het pittoreske Stellenbosch. Overnachting Colourful Manor in Gordons Bay.

TODO  Begeleide fietstrip doorheen de wijnlanden, olv. een gids. Boeiend en leerrijk met uitleg over de druivenrassen, de soorten wijnen e.d.

TODO  Begeleide stadswandeling in historisch Stellenbosch van ong. 2h olv. een stadsgids

TODO  De wijntram in Franschhoek: een mooie tour doorheen de wijngaarden.

TODO   Diner bij lokale mensen: je wordt opgepikt en teruggebracht naar het centraal toerismebureau. Ideaal voor spontaan persoonlijk contact met Zuid-Afrikanen.

 

Dag 19 - Kaapstad   O

De trip naar Kaap de Goede Hoop zal wellicht je vrije dag invullen. Start langs Houtbaai, waar je een boeiend boottochtje kan maken naar de zeehonden. Verder langs de slingerende Chapmans Peak Drive naar Kaappunt en Kaap de Goede Hoop. Hier lijkt het Afrikaanse continent indrukwekkend op te rijzen uit de oceanen. Je kan terugkeren langs Simons Town om de pinguïns te begroeten op Boulders Beach. Op de terugweg nog even de protea's en honderden andere bloemen en planten bewonderen in de Kirstenbosch Botanische Tuin. Overnachting guesthouse Antrim Villa in Greenpoint. Leuk om weten is dat Antrim als een van de weinige guesthouses in de regio het zeer strikte Fair Trade label heeft verworven.  Sociaal én ecologisch een opsteker! 

Dag 20 - Kaapstad O
Vrije dag in om de Kaapse regio verder te verkennen. Uiteraard wacht de Tafelberg op jou: ofwel een stevige klim te voet, ofwel met de kabelbaan. Niet ver van Antrim Villa ligt Seapoint: een leuke buurt met een kilometerslange boulevard langsheen de rotsbezaaide stranden van de Atlantische Oceaan. Parallel ermee ligt Main Street, met toffe restaurantjes en winkels, een mix van lokale mensen en bezoekers. Of je kan natuurlijk vooraf ook één of meerdere  Todootjes boeken. Overnachting Antrim Villa

TODO Robbeneiland: heb je interesse om Robbeneiland te bezoeken met een grote catamaran? Dan kan je de gevangenis van Nelson Mandela bezoeken, een beklijvend gevoel.

TODO  Townshiptour: Tabang, de zwarte gids die zelf is opgegroeid in een township, brengt je in een minibus diep in een township nabij Kaapstad. Je bezoekt een lokale familie, een plaatselijke shebeen (cafeetje), en ervaart zo het leven  in een sloppenwijk van binnen uit.

TODO  Zeiltocht bij zonsondergang: met een wat groter zeiljacht (max. 40 pers.) ga je in de baai vóór Kaapstad varen. De zonsondergang boven de Atlantische Oceaan is werkelijk fenomenaal; het glaasje Vonkelwijn zal dubbel smaken.

TODO  Helicoptervlucht Tafelberg: met een heli naar 1.000m hoogte vanuit de lucht over Table Mountain, met vergezichten over het hele Kaapse schiereiland.

TODO 
Gospel-viering in een lokale kerk op zondag; wie van meeslepende zwarte samenzang houdt met bijhorende ritmische beweging: niet te missen.

Dag 21 - Kaapstad   O - terugvlucht

Na het ontbijt heb je nog bijna een volledige dag om de stad te verkennen en het boeiende V&A Waterfront. Zorg dat je bij het eerste heldere weer de kabellift neemt naar de top van de Tafelberg, want statistisch is de Tafelberg slechts 1 op de 2 dagen zonder zijn “tafelkleed”, de wolken rondom. Wandelaars zullen allicht nog enkele uurtjes op Bloubergstrand hun benen willen streken, met schitterende fotogenieke uitzichten. Vaarwel Kaapstad, of tot ziens? Nachtvlucht naar Europa.

Dag 22 - Thuis

Aankomst in Brussel / Amsterdam

  • Facebook

TEL: +323 411 25 07

Diamantstraat 8 bus 275 2200 Herentals